آزمایش پتروگرافی بتن

لیست خدمات قابل ارائه مرکز تحقیقات بتن در مطالعات پتروگرافی بتن

  • آنالیز مواد اولیه

شناسایی مواد بر پایه تعیین ویژگی‌های آن براساس آنالیزهای فیزیکی، شیمیایی و سنگ‌شناسی انجام می‌شود. از طرفی، بررسی‌های دقیق بافتی و ساختاری مواد نقشی بسزایی در شناخت عملکرد بهینه محصول ایفا می‌کند. برای مثال، به‌ دلیل تفاوت بافتی و ساختاری کلیست در قرص‌های کربنات کلسیم تولید شده در کشور با نمونه‌های خارجی، سبب عدم جذب در بدن برای نمونه‌های داخل شده است.

  • کریستالوگرافی

مطالعات تخصصی بر مبنای آنالیز XRD در جهت تعیین ساختار مواد و تاثیری که بر روی ویژگی‌های آن خواهد داشت. برای نمونه، علت تفاوت الماس و گرافیت تنها به دلیل جای ‌گیری کربن در دو ساختار کوبیک و هگزاگونال است.

  • پتروگرافی بتن و آنایز مواد اولیه بتن پیش از ساخت براساس استاندارد ASTM

براساس استاندارد بین المللی ASTM مطالعات پتروگرافی سنگدانه های بتن با میکروسکوپ پلاریزان، انعکاسی، بیناکولار، الکترونی و آنالیزهای XRF ،XRD ،DTA  و EDX انجام می شود. هدف از انجام این مطالعات بررسی میزان سلامت و کنترل کیفیت سنگدانه ها برای ساخت بتن مطلوب در سازه می باشد.

مزیت مطالعه بر روی سنگدانه ها پیش از ساخت بتن، علاوه بر تعیین کیفت مواد اولیه، نتایج اساسی درباره احتمال واکنش های قلیایی و خوردگی بتن در آینده را در اختیار خواهد گذاشت که با مطالعات فیزیکی و شیمیایی به تنهایی امکان پذیر نخواهد بود و تنها مطالعات پتروگرافی بتن قابلیت پیشبینی خرابی بتن در شرایط معمولی و یا حتی شرایط خاص مانند تماس با آب را دارد. برای نمونه، سنگدانه های آتشفشانی نامناسبی که در ساخت بتن جهت تامین سیلیس استفاده می شود و می تواند در زمان کمتر از ۶ ماه تا ۵ سال با توجه به نوع سنگدانه نامناسب اولیه و شرایط فیزیکی بتن سبب واکنشهای قلیایی، خوردگی و خرابی بتن شوند که با مطالعات پتروگرافی تشخیص داده و قابل شناسایی می باشد.

  • مطالعات تخصصی بتن، پتروگرافی بتن جهت تعیین کیفیت و دوام بتن

مطالعات پتروگرافی همچنین بر روی بتن سخت شده – بتن های تازه ساخته شده و بتن های قدیمی-  بر اساس استاندارد بین المللی ASTM C856  انجام می شود. هدف از این مطالعات بررسی میزان دوام و کیفیت بتن می باشد و بنا به درخواست کارفرما می تواند پاسخگوی سوالاتی مشابه زیر باشد:

  • آیا بتن تازه ساخته شده کیفیت مناسب برای استفاده در سازه خاص/ یا معمولی را دارا میباشد؟
  • میزان سلامت بتن قدیمی در چه حدی است و آیا امکان ادامه استفاده و بهره برداری از آن وجود دارد؟
  • علت خرابی بتن قدیمی چه بوده و آیا امکان تعمیر بتن وجود دارد؟

افزایش بیش از حد استاندارد مقدار بتن در ساخت سازه های خاص مانند پل، و صرف هزینه گزاف و استفاده بی رویه منابع جهت اطمینان از کارایی بتن، میتواند با مطالعات پتروگرافی جایگزین شده و به راحتی سبب افزایش کیفیت بتن شود.

در گزارش پتروگرافی بتن پارامترهای زیر بررسی می شود و در نهایت نتیجه گیری میزان دوام و کیفیت بتن براساس نوع مصرف آن در سازه ارائه می شود:

  1. مطالعات بر روی سنگدانه ها و تعیین کیفیت
  2. بررسی جهت یافتگی
  3. مطالعات بر روی سیمان و تعیین کیفیت
  4. اندازه گیری نسبت آب به سیمان و سنگدانه و سیمان
  5. مطالعات تخصصی واکنشهای شیمیایی
  6. تعیین آلتراسیون و کانه زایی
  7. میزان شکستگی و تعیین ماهیت پرکننده ها
  8. مطالعات بر روی حفرات (Voids) و محتوای فضای خالی بتن
  9. بررسی میزان کربناتی شدن، کلریتی شدن و مقادیر سولفات
  10. تعیین واکنش قلیایی سیلیسی بتن سخت شده

  • مطالعات زمین شناسی جهت تامین مواد اولیه

با بررسی زمین شناسی منطقه که جایدهی بتن در آن انجام می شود، پیشنهادهایی جهت استفاده بهینه از منابع طبیعی و تامین مصالح سنگی و سیمان از نزدیکترین مکان با بالاترین کیفیت قابل ارائه می باشد.

  • مشاوره جهت ارتقای کیفیت و دوام بتن برای استفاده در سازه های خاص بتنی

بتن در سازه های متفاوت بنا بر کاربرد ویژگی های بسیار متفاوتی دارد. برای نمونه، بتن های روسازی های بتنی و یا فرودگاه که در برابر تماس مستقیم با تغییرات آب و هوایی و همچنین عبور متعدد وسایل سنگین هستند ساختار بافتی متفاوتی از بتن های سد و اسکله های بتنی دارند که در تماس مستقیم با آب و علی الخصوص نمک دریا هستند.

از اینرو، در مطالعات پتروگرافی بتن علاوه بر تعیین کیفیت مواد اولیه بتن و بررسی دوام و کیفیت بتن ساخته شده، پیشنهاداتی مبنی بر ارتقای کیفیت و افزایش دوام بتن در سازه های خاص ارائه می شود.

  • مطالعات تخصصی و تحقیقات بر افزودنی های بتن

گاها بنا بر استفاده بتن در سازه های خاص و یا شرایط خاص بکارگیری نیاز است که بتن ویژگی های منحصر به فردی داشته باشد. برای نمونه، بتن های جاذب اشعه و أمواج از نوع بتن های نیمه سنگین می باشند ولی از طرفی باید مقدار پایین آهن و آلومینیوم داشته باشند، ازاین رو پیشنهاد می شود تا برای ساخت آنها افزودنی مناسبی به سنگدانه و یا سیمان اضافه شود تا کیفیت مطلوب و خاصیت جذب اشعه را دارا باشد.

جهت کسب اطلاع در خصوص سایر خدمات تخصصی آزمایشگاه بتن مرکز تحقیقات بتن (متب) با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نمایید.